Een evenement, een BBQ of gewoon een terrasje doen met enkele vrienden, het zijn allemaal leuke activiteiten waarbij het weer een grote spelbreker kan zijn. Er zijn dan ook heel wat apps op de markt die het weer voorspellen. Wij deden de test en weten nu welke apps echt de beste weer-apps zijn.

We hebben 5 verschillende apps getest door een week lang alle voorspellingen na te kijken en de uiteindelijke temperatuur te vergelijken met de voorspellingen. Welke app is het meest betrouwbaar op lange termijn? Welke app doet de meest correcte voorspellingen? Wij zochten het uit.

Buienradar
De eerste app die we getest hebben is Buienradar. Wanneer je de app opent, zie je meteen of er buien op komst zijn. Daarnaast kan je ook de 14-daagse voorspelling bekijken in deze app.

Bij Buienradar kan je 3 soorten meldingen instellen: buienmelding, dagelijks weerbericht en muggenmelding. Met deze laatste krijg je een melding wanneer de muggenoverlast in je buurt toeneemt.

De voorspellingen qua temperatuur zijn op één week tijd vaak lichtjes gewijzigd bij Buienradar. Daarmee bedoelen we dat de temperatuur voorspelling soms 2°C tot 4°C hoger of lager ligt dan men in het begin voorspeld had.

Toch zijn de voorspellingen in het algemeen vrij correct. Hoe verder we in deze app vooruitgekeken hebben, hoe meer de voorspellingen gewijzigd zijn. Zo voorspelde men op donderdag voor de week nadien dat er kans op neerslag was, terwijl dit maandag plots gewijzigd is in ‘geen neerslag’. Uiteindelijk is er dan ook geen neerslag gevallen.

Wij vinden buienradar een handige en overzichtelijke app. De focus van deze app ligt, zoals de naam het al zegt, vooral op buien die verwacht worden. Op korte termijn kan je zien of er buien op komst zijn. Daarnaast zijn ook de weersvoorspellingen vrij correct. Bij onze test waren de voorspellingen tot 6 dagen op voorhand min of meer correct, op enkele graden verschil na.

Meteo.be (KMI)
De tweede app die we getest hebben is deze van het KMI. Wanneer je deze app opent, zie je de huidige temperatuur. Je ziet ook de snelheid en de richting van de wind. Daarnaast krijg je een overzicht voor het weer tijdens de komende uren en voor de volgende 6 dagen. Wanneer je naar onder scrolt, zie je grafieken die de minimale en de maximale temperatuur voor de volgende dagen weergeven en het neerslagniveau.

In deze app is het eveneens mogelijk om meldingen in te stellen. Je kan de dagelijkse verwachtingen ontvangen en/of waarschuwingen wanneer er bijvoorbeeld hevige rukwinden verwacht worden.

Qua temperatuur voorspelling zitten er 1°C tot 2°C verschil met de werkelijke temperatuur, dat is dus vrij correct.

Terwijl Buienradar zich vooral richt op de aankomende buien, is de app van het KMI meer gericht op de gewone weersvoorspelling. Die is vrij correct, waardoor we ook deze app zouden aanbevelen indien je gewoon een goede, standaard weer app wenst zonder al te veel extra informatie.

Wanneer je wel meer in detail wil kijken, raden we deze app niet aan. KMI is eenvoudig, simpel in gebruik en overzichtelijk.

Meteovista (Weeronline)
De derde app waarvan we de voorspellingen vergeleken hebben met de realiteit, is Weeronline van Meteovista. Wanneer je deze app opent, krijg je heel wat informatie te zien. We sommen het even op: bij waarschuwingen zie je bovenaan weeradvies, daarnaast zie je het weer voor het komende uur, de 48-uurs verwachting, een neerslagradar, de 14-daagse verwachting, een neerslaggrafiek, het weerbericht van België, cijfers die aantonen hoe goed het weer is om bepaalde sporten uit te oefenen, het bever weercijfer en meer info over hooikoorts.

Momenteel is het in deze app nog niet mogelijk om meldingen in te schakelen. Het is de bedoeling dat dit in de toekomst wel mogelijk is. Zo zal je meldingen kunnen ontvangen met het weer van de dag, neerslag en waarschuwingen.

De temperatuur voorspellingen zijn gedurende een ganse week met max. 1°C gewijzigd. Waar de app voor een week nadien kans op neerslag gaf, was dit de dag nadien al gewijzigd in geen neerslag. Uiteindelijk is er ook geen neerslag gevallen. Dus ook op lange termijn (6 dagen vooruit) waren de voorspellingen van deze app correct.

Ook qua zon en bewolking zit deze app er volledig op. Toeval of niet? Dat weten we natuurlijk niet, maar t.o.v. de andere apps die we getest hebben, is deze app het meest juist van alle apps die wij getest hebben.

Deze app is ideaal als je het weer meer in detail wil bekijken. Wind, regen, hooikoorts,… Alles kan je er in terugvinden.

Yahoo weer
Yahoo weer is de vierde app die we getest hebben. Wanneer je deze app opent, zie je het huidige weer. Je krijg ook te zien wat het weer ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends zal zijn. Wanneer je naar onder scrolt, zie je de weersverwachting voor de komende uren en voor de volgende 9 dagen. Wanneer je nog meer naar onder gaat, krijg je nog meer details te zien: vochtigheid, zicht, UV-index, voelt als, regenkans, barometer, zonsopgang en -ondergang, de maan, …

Deze app bevat ook een kaart waar je op verschillende manieren naar kan kijken: via satelliet, als hittekaart of je kan kiezen om de wind op de kaart te tonen..

In deze app is het mogelijk om meldingen in te stellen. Hierbij kan je kiezen hoe vaak per dag en om welk uur je deze meldingen wil ontvangen.

Uit onze test is gebleken dat de weersvoorspellingen gedurende één week niet gewijzigd zijn, behalve dan kleine temperatuurschommelingen met om en bij de 2°C.

De werkelijke temperatuur is vaak 1°C of 2°C hoger dan de voorspelling, wat al bij al niet slecht is. Qua bewolking en zon waren de voorspellingen van deze app niet helemaal correct. Wanneer het een zonnige dag was zonder bewolking, gaf de app aan dat het bewolkt zou zijn met wat zon. Als we dit vergelijken met de andere apps, is deze app wat tekortgekomen om beschouwd te worden als de beste weer app. Ondanks deze kleine verschillen, is de app zeer uitgebreid en zeker interessant voor mensen die meer willen weten dan enkel de temperatuur en weersverwachting.

Accuweather
De vijfde en laatste app die we getest hebben is Accuweather. Je ziet na het openen van de app meteen de huidige temperatuur en de weersomstandigheden. Je kan de weersverwachting voor de komende uren en voor de volgende 3 dagen bekijken.

Deze app geeft meer info over allergieën (huisstofmijt). Deze cijfers kan je voor de komende 7 dagen raadplegen. Terwijl er bij andere weerapps hier en daar advertenties aanwezig zijn die niet storen, is dat bij deze app wel het geval. Hier moet je echt scrollen tot onder de advertenties om de verwachtingen per dag te kunnen bekijken.

Je kan in Accuweather de 15-daagse verwachtingen bekijken. Uit onze test is gebleken dat de voorspellingen voor de komende week vrij juist zijn. De temperatuur verwachting is gedurende de week met 1°C tot 2°C gewijzigd, net zoals bij de andere apps.

Voor de verdere weersverwachting is deze app altijd correct geweest. Wolken en zon, afwisselend bewolkt en zonnig, deels zonnig, … Dit zijn termen die zij in hun verwachtingen gebruiken en die ook effectief zo waren.

Voor de verwachtingen van het weer per dag is deze app dus zeker niet slecht. Toch zouden wij eerder opteren om Weeronline te gebruiken. Deze app is overzichtelijker en duidelijker dan deze van Accuweather. Persoonlijk vinden we de advertentieblokken in Accuweather storend.

Voor extra informatie over het weer is deze app niet geschikt, je ziet er buiten de temperatuur, de verwachtingen per dag en info over de allergie huisstofmijt geen andere info.

 

Conclusie
De ene weer-app is al wat correcter dan de andere, maar in het algemeen doen ze het allemaal niet slecht. Uit onze test is Meteovista (Weeronline) als beste app uitgekomen. Je kan vertrouwen op de voorspellingen, zowel op korte als op lange termijn. Daarnaast is deze app heel overzichtelijk en uitgebreid.

Welke app voor jou ideaal is, hangt natuurlijk af van je behoeften. Wil je gewoon een simpele app waar je het weer op kan zien, wil je dagelijks het weerbericht als notificatie op je smartphone ontvangen of wil je precies weten wanneer het bij jou gaat regenen? Op basis daarvan moet je bepalen welke app voor jou ideaal is.

Op basis van onze test raden wij je volgende apps aan:

 • De beste app qua temperatuur
  Voor temperatuur zat Weeronline van Meteovista het dichtst bij de uiteindelijke temperatuur
 • De beste app voor neerslag
  Als je specifiek wil weten wanneer het gaat regenen, is Buienradar de ideale app.
 • De beste app voor meldingen
  Voor meldingen over buien kies je best Buienradar, voor andere meldingen is de app van het KMI een geschikte app
 • De beste app voor weerfreaks die meer gedetailleerde info willen
  Meteovista (Weeronline) geeft veel info en ook Yahoo weer is zeer uitgebreid. Afhankelijk van de info die je zoekt, kan je bij deze 2 apps terecht.

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je volgers: