Documenten scannen neemt soms veel tijd in beslag. Vandaag gebruiken meer en meer mensen hun smartphone i.p.v. echt te ‘scannen’. Dat doen ze door gewoon een foto te maken van het document. Maar het kan ook beter: met apps om te scannen zie je nog nauwelijks het verschil tussen een gescand document en een foto met je smartphone via een scan-app.

We bespreken 3 apps die je kan gebruiken om je documenten te scannen met je smartphone, zonder dat er een apart scantoestel aan te pas komt.

 

  1. Scanbot

Met deze app is het heel eenvoudig om documenten te scannen. Door deze app te gebruiken, kan je eenvoudig JPG of PDF-documenten maken van hoge kwaliteit.

Deze app herkent automatisch de randen van het document, waardoor enkel het document gescand wordt, wat dan mooi uitgesneden is. De app zal ook vermelden wanneer je jouw smartphone bijvoorbeeld wat rechter moet houden. Daarnaast is het mogelijk om meerdere documenten achter elkaar te scannen als één document. De volgorde van de pagina’s kan je nadien steeds wijzigen.

Je kan documenten scannen in kleur of zwart-wit.

De app is zeer gebruiksvriendelijk en snel. Zo hoef je zelf de foto niet te maken. De app herkent het document en bepaalt zelf welk moment ideaal is om het document vast te leggen op beeld. Gescande documenten kan je makkelijk delen naar Google Drive, Box, Dropbox, Evernote, OneDrive, …

Je kan de app gratis gebruiken, maar er is ook een betalende versie. Met deze versie heb je nog meer mogelijkheden qua contrast en helderheid. Daarnaast kan je met de betalende versie notities maken, teksten toevoegen, bepaalde delen markeren, wachtwoorden instellen om documenten te vergrendelen, …

Deze app is beschikbaar voor iOS en Adroid.

 

  1. Scanner Pro

Deze app is vergelijkbaar met Scanbot. Je kan je gescande documenten opslaan als JPG of PDF. De app herkent de kantlijnen van het document zodat het steeds mooi uitgesneden is. Daarnaast neemt deze app ook zelf de foto.

Gescande documenten kan je eenvoudig delen en exporteren via mail, Dropbox, Google Drive, OneDrive, … In deze app heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen zwart-wit of kleur, contrast en helderheid en het instellen van wachtwoorden om documenten te beveiligen.

Deze app is betalend. Toch wil dat niet zeggen dat alle functies aanwezig zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met de betalende versie bepaalde delen aan te duiden op je scan, om notities op je scan toe te voegen of om het document te signeren met je handtekening.

Nog een extra handige functie van deze app: de app herkent Nederlandse teksten. Hierdoor kan je teksten kopiëren of worden je scans makkelijker gevonden.

Deze app is enkel beschikbaar voor iOS en kost €4,49.

 

  1. Microsoft Office Lens

Office Lens is een app van Microsoft die in eerste instantie enkel beschikbaar was voor Windows Phone. Nu is deze app beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Met deze app kan je gescande documenten omzetten naar PDF, Word, Powerpoint of afbeeldingen. Je kan de scans van je documenten knippen, verbeteren en leesbaar maken. Je hebt wel een Microsoft Office account is nodig om je scans te kunnen exporteren naar pdf.

Gedrukte en handgeschreven tekst wordt herkend dankzij OCR. Daardoor is het mogelijk om in afbeeldingen op woorden te zoeken of om de teksten te kopiëren.

De belangrijkste functies van deze app zijn de volgende:

  • Whitebordmodus: je kan ‘scans’ knippen, schaduwen wegwerken en spiegelingen bijwerken
  • Documentmodus: hiermee kan je afbeeldingen bijsnijden en kleuren
  • Visitekaartjemodus: contactgegevens die je gescand hebt, kan je opslaan in je adresboek of OneNote.

 

Er zijn nog heel wat scan apps op de markt. Welke app voor jou ideaal is, hangt af van je behoeften. Wil je graag de gescande documenten beveiligen? Dan weet je dat je naar een iets uitgebreidere app op zoek moet gaan, waarvoor je waarschijnlijk een klein bedrag moet betalen.

Ken jij een betere scan app? Laat het ons weten en wij voegen deze graag toe aan dit artikel.

 

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het met je volgers: